Basketboll

Kända svenska basketspelare – uppsalabasket.nu

De flesta vet att basket är en bollsport men det är kanske inte så många som vet hur basketen kom till. Bollsporten går ut på att få bollen i motståndarens målkorg på andra sidan och det finns en del regler som måste följas när basket spelas. Själva sporten uppfanns av en man som hette James Naismith. Han föddes i Ontario 1861. Han utbildade sig till idrottslärare och för att kunna ge sina elever ett alternativ till fysisk träning konstruerade han ett bollspel som fick namnet basket. Från början var reglerna begränsade men de har sedan utvecklats. Det enda James hade att ta till hjälp var några nätflätade korgar. Tanken var att han skulle ha lådor men det fanns inga tillgängliga. På grund av de flätade korgarna fick bollspelet namnet basketball. Ett passande namn eftersom “basket” är engelska för “korg”.

James gjorde 13 regler som idag utgör de ursprungliga reglerna och fortfarande följs, bland annat måste basketkorgen sitta 3,05 meter högt, enligt James och FIBA:s regler. På spelplanen är de fem spelare från samma lag samtidigt. Deras titlar är point guard, shooting guard, small forward, power forward och center. Samtliga har både defensiva och offensiva uppgifter. En match pågår ända tills dess att det är avblåst och går inte att avbryta hur som helst. Under tiden som en match pågår är det inte ovanligt att flera av spelarna tilldelas så pass många fouls att de inte längre får vara med och spela. Spelet går ut på att dribbla en basketboll över planen med enbart en hand. Innan spelaren kastar iväg bollen får inte en dubbelstuds göras. Basket är en bollsport som ofta kan ses i filmer, på skolor och på lekplatser. Det är en spännande sport som många är intresserade av.

Joakim Kjellbom

Joakim Kjellbom föddes den 22 april år 1979. Att han är basketspelare kan man nästan förstå då han är inte mindre än 214 cm lång. Joakim spelar idag för Norrköping Dolphins men har tidigare spelat i Sundsvall Dragons. Han valdes till den mest värdefulla spelare i ligan år 2009/2010. Han var länge den längsta spelaren inom basket men slogs av Martin Kohlmaier år 2010/2011. Martin är 218 cm lång. Säsongen år 2010/2011 blev Joakim utsedd till årets center i den svenska basketligan. Han är den mest framgångsrika basketspelare inom den svenska historien. Han har kammat hem vinsten Svenska liga MVP Award tre gånger. Det var åren 2008, 2010 och 2016. Joakim Kjellbom är verkligen tidernas mest framgångsrika basketspelare. Med dessa vinster i bakfickan har han verkligen visat hur bra en basketspelare ska vara. Han kommer säkerligen kamma hem fler vinster så småningom.

Jonas Jerebko

Jonas Jerebko föddes i mars månad år 1987 i Kinna och har blivit en professionell basketspelare. Han spelar för Golden State Warrior i NBA (National Basketball Association). Jonas blev den andra svensken som blev invald i NBA-utkastet. Som ung var Jonas intresserad av många olika sporter men det blev i slutändan basket han tog sig an. Han tecknade kontrakt med University of Buffalo under år 2005. Han har spelat för Borås, Plannja, Angelico Biella, Detroit Kolvar, Boston Celtics, Utah Jazz och Golden State Warrior. Det var den sistnämnda klubben han spelade sist för. Jonas pappa är en rysk amerikan som själv har varit professionell spelare i basket i Sverige. Så att Jonas gick i hans fotspår är kanske inte särskilt konstigt. Jonas Jerebko har själv sagt att oavsett vilken sport han skulle komma att spela, hade han blivit proffs.

Jeffery Taylor

Jeffery Matthew Taylor föddes i maj månad år 1989. Han föddes i Norrköping och är inte mindre än 201 cm lång. Jeffery spelar för Real Madrid i ligan Liga ACB. Som 17-åring flyttade Jeffrey från Sverige. År 2006 gjorde han sin debut i NBA och blev den andra svensken att spela i NBA. Den första var Jonas Jerebko. Under debuten var Jeffrey inne på plan i sex minuter och det blev inga poäng gjorda. Framgången började bli bättre efter debuten i NBA. Han är en av lagets mest lägst betalda spelare men han är den som haft mest tid inne på plan. I november år 2012 var han inne på plan inte mindre än 32 minuter och gjorde 10 poäng. Det är hans bästa poäng hitintills. Det blev två offensiva returer och fyra assist. Taylor anser själv att hans försvarsspel är en av hans starka sidor.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *