Kontroll av tempot nyckeln mot offensivt Örebro

Efter två framgångsrika norrlandsresor är det ikväll dags för fjärde matchen på Uppsala Baskets ”bortaturné". Denna gång är det eco Örebro som har hemmaplan.

Örebro ett av lagen i Ligan som producerar mest framåt med ett snitt på 88 poäng. Med flera offensivt vassa spelare är de oberäkneliga och spelar en snabb basket där många kan avsluta. En betydligt större utmaning för Uppsala som relativt enkelt avfärdat både Jämtland och Umeå.

- De är ett tufft lag att möta, säger Kevin Gaines, Uppsalas coach, som är imponerad av Örebros spelartrupp. 

-Om man kollar deras starting-five så är de väldigt bra. Ahmad Starks är en fenomenal skytt som behöver väldigt lite utrymme för att kunna få loss sitt skott.

Nebojsa Pavlovic har spelat en fantastiskt bra basket och har skjutit 75 procent på treorna och 64 procent på tvåorna. Miklos Szabo är mycket stabil under korgarna. Han sätter bra screens och är en bra passare. Brendan Barton har haft en kanonstart på säsongen han också och skjutit väldigt bra utifrån, 

-Dessutom har deras bänkspelare, Jordan Peltier, kommit in och imponerat. Kvick, atletisk, bra passare och han kan attackera korgen. Även Sean Smith är en väldigt bra trepoängsskytt. De har, som sagt, många vapen som kan göra poäng. Därför är det är inte konstigt att de snittar näst mest poäng i Ligan, menar Kevin Gaines.

Nyckeln, som i tidigare matcher, är försvaret. Lagets intensiva spelstil har imponerat och lagt grunden till de tämligen enkla segrarna mot Umeå och Jämtland. Något som Kevin återkommer till gång på gång.

-Det är därför vi tränar som vi gör och det är därför vi hade en träningsmässigt tuff försäsong.  Det är en väldigt energikrävande spelstil som vi spelar och därför måste alla veta precis vad de ska göra i försvar, förklarar Kevin.

-Samtidigt får andra chansen att steppa upp. Trots att Alex Lindqvist varit borta så har vi inte tappat den intensiteten utan istället är det andra killar som kliver in och klarar av att göra jobbet.

-Sist mot Umeå fick Rasmus Dahlberg och Lukas Friberg chansen. Men hela laget har anammat den här spelstilen, säger Gaines.

Örebro är ett oberäkneligt lag som dessutom förvisso gör mycket poäng framåt. Men laget släpper också in en massa poäng bakåt.

-Det har att göra med det tempo som de spelar i.  De är otroligt bra på att pusha bollen. De har fyra killar som springer hela tiden, stenhårt på breaken och då blir det ett högre tempo. Det gör ju att poängen rinner iväg åt båda hållen eftersom det blir fler possessions för lagen, förklarar Kevin.

-Vi är lite mer metodiska när vi spelar vårt halvplansspel men också opportunistiska när vi får ett bra stopp i försvaret. Det är då vi passar vi på. Det handlar mycket om att kontrollera tempot. Speciellt när man spelar på bortaplan. Det får inte bli så att vi spelar Run&Gun och det tycker jag att vi lyckades bra med mot Umeå. Umeå gillar egentligen också att springa men tempomässigt fick vi matchen dit vi ville. Vi måste göra exakt samma sak mot Örebro.