Inför kvällens match

-Jag har inte sett en enda match i år.

Det erkännandet kom när jag och min vän, Christian, hade ett samtal häromveckan.

Christian, har följt Uppsala Basket sedan 70-talet och alltid stöttat laget, oavsett om det gått bra eller dåligt. Christian, kom som flyktingbarn, från Chile, och hamnade i min klass på mellanstadiet. Precis som alla i vår ålder lärde vi oss att passionerat älska KFUM och basketsporten. Nu har Christian inte varit på en enda match. Jag frågade varför och om det inte var dags att se årets lag? Kvällens match är dessutom den sista, på hemmaplan, i grundserien, och snart börjar ju slutspelet. Men Christian förklarade att han var besviken. Samma Christian som stått på läktaren i decennier och gett full hals för att störa motståndare och hylla laget i sitt hjärta, hade nu bestämt sig att inte bänka sig i Fyrishov.

-Varför valde de att göra så stora förändringar i truppen? Varför kunde inte fjolårets finallag få chansen igen, frågade Christian retoriskt, på frågan varför han inte vill se årets lag.

Man kan kalla det för en bojkott eller en tyst manifestation från en trogen supporter. Jag inser att han troligtvis inte är ensam.

Det aktiva val som klubbledningen gjorde inför årets säsong var modigt och fullt av utmaningar. Målet var att försöka få hem alla, tillgängliga, eget uppfostrade spelare och få dem att spela i Uppsala. Man värvade de etablerade Ligaspelarna, bröderna Person, Sebastian Norman kom hem från USA, man säkrade kontrakten med Friberg, Dahlberg, Nordström och plockade upp talangerna Anes Zekovic och Tobias Skyttevall. Dessutom skrev man nytt kontrakt med Oliver Jonsson som varit trogen föreningen under många år. Anton Gaddefors, Odin Lindell och Mannos Nakos var redan under kontrakt och när dessutom valde att kontraktera, landslagspelaren, Alexander Lindqvist, som är nära vän till Axel Nordström och som spelat med flera av killarna i olika landslagsammanhang, så var det en mycket spännande trupp som presenterades.

Kevin Gaines, som varit assisterande coach i sex år, fick förtroendet att vara headcoach. En rookiecoach med stor talang och även han fostrad i Uppsala.

Redan när man tog beslutet om truppens utformning visste alla ansva- riga att det här kommer bli en utmaning att sälja in. Även om det inte var tänkt att bli så dramatiska förändringar som det faktiskt blev. Flera av de spelare, som försvann, var erbjudna att fortsätta men av olika anledningar valde de att gå vidare.

Besvikelsen över att bland annat TJ, Oluoma, Johan Jeansson, Rickard Eriksson inte är med i årets trupp har varit stor. Så stor så att Christian och förmodligen flera andra valt att inte komma till Fyrishov. Jag kan på ett sätt förstå dem. Men precis som när jag ber min 9-årige son att prova ny mat, han aldrig ätit förut, så tycker jag att man aldrig ska säga nej utan ha provat först.

För hade Christian valt att se någon av årets hemmamatcher hade han kanske fått uppleva krossen mot Södertälje, då laget vann med 41 poäng. Han hade möjligtvis sett den imponerande överkörningen av Umeå i förra veckan. Kanske hade han då fått mersmak och känt att något stort faktiskt kan vara på gång?! Matchen i tisdags, borta mot Norrköping Dolphins, är också en höjdare. Visserligen förlorade Upp- sala i slutsekunderna men sättet som laget spelade, Utan Alex, Mannos, Jonathan, var imponerande. Försvaret var strålande hela matchen. Rasmus Dahlberg och Lukas Friberg gjorde sina bästa matcher i Ligan och visade att de förtjänade förtroendet att få mycket speltid.

Ikväll är det dags igen. Den här gången mot Örebro som för några veckor sedan bjöd upp till en av de bättre matcherna som spelats i Fyrishov, denna säsong. Det var jämnt, intensivt, spännande och där Uppsala till slut kunde vinna trots att Örebros Sean Smith var hetare än en grekisk sandstr.. eeh.. han var riktigt bra från trepoängsområdet.

Säsongen är inte slut och mycket kan ännu hända. Med tre omgång- ar kvar är Uppsala åtta i tabellen. Malbas har samma poäng som Uppsala men då man vunnit sina möten mot just Uppsala placerar sig skåningarna på en sjundeplats. Uppsala måste alltså vinna minst en match mer än Malbas för gå förbi i tabellen och få en något bättre resa i slutspelet. Oavsett så är kvällens match viktig att vinna om man vill komma bättre rustad inför slutspelet.

Vi hoppas att så många som möjligt ger sitt fulla stöd till laget.

En som kommer att göra det är Christian. Jodå! Han är här ikväll. Kärleken till det bästa laget fick honom att återvända för att se vad årets lag går för. Vi hoppas att Christian och alla andra fantastiska fans får förnyad energi och glädje av se Uppsala Basket spela.

Viktor Petrovski Kvällens speaker