Äntigen slutspel!

Efter en lång säsong är det äntligen dags. Det är nu drömmarna ska infrias. Alla funderingar, allt man tränat på under grundserien ska nu prövas, i skarpt läge, mot tuffast möjliga motstånd.

Slutspel! 

Det är kanske det vackraste ordet som finns inom idrotten.  

Det där ordet har så många betydelser. Det kan betyda drömmar, förhoppningar och möjligheter till stora segrar. Det kan också betyda dramatik, magisk stämning på läktarna och nagelbitare. Slutspelet är äntligen här och som vi har längtat. 

Ikväll är det dags för Kvartsfinal två. Uppsala möter Luleå som innan slutspelet vann alla sina matcher mot Uppsala, i grundserien. Luleå hade tretton raka segrar innan matchen i måndags. 

Den första kvartsfinalen, mellan lagen, hade det mesta som man uppskattar när man vill se en bra basketmatch. Inte minst slutet. En riktig nagelbitare. 

Med 8.5 sekunder kvar av matchen satte Andreas Person det avgörande skottet till slutresultatet (72-74).Uppsala tog därmed ledningen i den här serien. Nu är det Luleå som måste jaga och försöka vinna minst en match i Uppsala för att kunna ta tillbaka initiativet. Den sista minuten uppe i Luleå var ren basketpropaganda, med sjuka treor och sekunddramatik från bägge lagen. Adam Rönnqvists trea var nästa lika långt ut som en Mannos Nakos-trea. Nakos som tillsammans med Alexander Lindqvist hade en par underbara buzzerbeaters.

Men den främsta orsaken till segern var Uppsala Baskets försvar. I år bygger laget sitt spel på just försvaret. Att möta Mannos, Andreas, Jonathan är inte roligt för motståndares guards. I måndags gjorde både Odin Lindell och Sebastian Norman imponerande insatser mot Jaraun Burrows. Burrows, som är kandidat till titeln årets MVP, hade en tuff match mot våra bjässar. 

Lukas Fribergs försvarsinsats på den förre MVP-spelaren, Alex Westby, var också imponerande och för vissa kanske även överraskande. Det visar tydligt att Kevin Gaines och hans coachstab vågar tro på sina spelare. Oavsett hur lite de spelat förut eller vilken roll de har i laget.

Luleå är ett fantastiskt bra lag. Men det är faktiskt Uppsala också. Alexander Lindqvist spelade åter en nyckelroll i anfallet. Han satte 4 av 5 treor och dessutom alla sina tvåor. Alex blev trea i skytteligan denna säsong mycket tack vare ett imponerande skytte. Den resa hela Uppsala gjort i år är unik och är värd all respekt. 

Vad som händer ikväll vet vi inte ännu men det som är allra viktigast just nu är att alla ni som valt att komma till Fyrishov, denna afton, visar ert totala stöd till laget som få trodde på innan säsongen. Som få trodde på innan kvartsfinalerna började i måndags och som fortfarande ingen utanför Uppsala riktigt insett kapaciteten på.