Nyhet
Foto: Christian Johansson/STHLMBILD
Anders Jonsson.
Måndag 11 maj 13:00
| Intervju
Intervju: Anders Jonsson
För en vecka sedan presenterades Anders Jonsson och Bosse Eriksson som Uppsala Baskets nya tränarduo. Här kommer en första intervju med Anders Jonsson.

Anders Jonsson är ny coach i Uppsala Basket och ska tillsammans med Bosse Eriksson leda laget i Svenska Basketligan.

Vad tänkte du när du fick erbjudandet från klubben?
- Jag tänkte på hur oerhört inspirerande det lät. Jag tänkte på alla unga talanger som jag kunde få jobba med. Och jag tänkte på att Fredrik [Jönzén], som är en av mina allra bästa vänner, fanns där också. Sedan hade jag den fantastiska slutspelspubliken i Fyrishov i färskt minne.

Du kommer att coacha ihop med Bosse Eriksson. Hur tror du att ni kommer att komplettera varandra?
- Det känns riktigt bra redan nu när vi pratar. Vi tänker på samma sätt och har samma grundfilosofi. Sen är det lite svårt att säga ”vem som ska göra vad” så här tidigt. Det får tiden utvisa.

Ni har samma grundfilosofi; hur ser den ut?
- Det är ingen fast eller exakt spelidé. Vi tycker det är viktig att se vad man har för lag och spela efter lagets styrkor och försöka gömma dess svagheter. Men vi vill gärna spela en snabb basket som rolig för publik och sponsorer att titta på. Försvarsmässigt vill vi vara lite mer åt Solnahållet. Spelare som klarar av att spela det försvaret har vi inom klubben, även om långt ifrån alla har skrivit på.

Du var inne på det själv nyss; du kommer att coacha Fredrik Jönzén den här säsongen. Hur kommer den relationen att funka? Det finns inte risk att du är för mycket kompis med Fredrik?
- Jag tror absolut inte att det blir ett problem. Det enda konstiga blir kanske när man träffas privat. Då får vi se till att inte snacka basket. På träningarna och under match tror jag att det kommer att fungera mycket bra.

Vad tar du med dig från Borås?
- Otroligt mycket. De två åren som jag har varit där är erfarenheter som är guld värda. Nu känner jag Svenska Basketligan, lagen, coacherna och tänket mycket bättre. Jag har en större trygghet i det jag gör och har ett större sjävförtroende. Det finns mycket som jag har lärt mig, framförallt den senaste säsongen då det gick lite tungt. Nu kan jag hantera både att vinna och förlora.

Tar du med dig någon spelare från Borås?
- Inte som det ser ut just nu.

Vilka spelare är klara?
- TJ [Jackson] och Elias [Westerlund]. Fredrik [Jönzén] är väl klar även om han inte skrivit på ännu.

Jag förstår att det blir svårt att säga något om laget med så få spelare klara...
- TJ är fantastisk och mycket av spelet kommer självklart att kretsa kring honom. Sedan tror jag på Elias den här säsongen. Han har haft lite för mycket otur med skador och sjukdomar de senaste säsongerna.

Det sägs att ni kommer att satsa mycket på egna produkter. Finns alla spelartyper för alla positioner som ni behöver inom dom egna leden? Hur funderar ni positionsmässigt kring en eventuell andra import?
- Tankarna går kring position 4-5 där. Inom klubben finns ju Sebastian Norman, Björn Reynisson, Helgi Reynisson och naturligtvis Jonathan Robinson. Inget är definitivt med någon av dom men dom finns i mina funderingar.

När börjar ni bedriva lagträning?
- Officiellt är det 1 augusti men vi drar igång redan idag. Bosse [Eriksson] och Kevin Gaines startar upp. Sen kommer vi att hålla igång med basket, löpning och skyrketräning. Det blir en blandning av spelare från BasketEttan och Ligalaget. Totalt är det 18 man och det är verkligen bra vid den här tiden på året.

Anders Jonsson vill inte spekulera för mycket i namn eftersom bara två spelaravtal för säsongen 2009/10 är skrivna

Dela med dig av artikeln: Översätt/Translate:


Kommentarer (0)
Ingen har kommenterat den här artikeln ännu.
Skriv kommentar
Du måste vara medlem och inloggad för att kunna kommentera artikeln.

Fler nyheter
Tis 24 aug 23:01  |  Lagbloggen
Tisdag 24/8
Mån 23 aug 22:57  |  Lagbloggen
Måndag 23/8
Sön 22 aug 14:31  |  Lagbloggen
Lördag 21/8
Sön 22 aug 00:55  |  Allmänt
Axel Nordström golfmästare
Tor 19 aug 23:29  |  Allmänt
Spelarjakt och givande möten
Tor 19 aug 23:28  |  Lagbloggen
Torsdag 19/8
Ons 18 aug 21:02  |  Lagbloggen
Onsdag 8/18
Ons 18 aug 07:32  |  Ligan
Internationell basket i Uppsala
Tis 17 aug 14:31  |  Lagbloggen
Tisdag 17/8
Mån 16 aug 22:22  |  Allmänt
UNT's basketnyheter samlade