Basketboll

Allt du behöver veta om NBA

NBA, eller National Basketball Association som det ju egentligen heter, är Nordamerikas största basketliga. Här tävlar lag från både USA och Kanada om att bli säsongens mästare. Serien grundades redan 1946 men kallades då för BBA. Det var först 1949 som den fick sitt nuvarande namn NBA. Detta på grund av en sammanslagning mellan två ligor som då var pågående i Nordamerika. Idag är det 30 stycken lag som deltar varje år.

NBA anses av många vara den absolut bästa basketligan i världen. Av de 30 lag som deltar varje år är det endast 1 av lagen som är från Kanada och resten från USA. Det är en av de fyra största sports-ligorna i regionen. De som spelar i denna ligan räknas tillhör de bäst betalda idrottarna i hela världen Många av dem är stora kändisar som även har stora reklamkontrakt.

Historien bakom NBA

Den första basketligan grundades som sagt 1946 av ägarna till några av de större hockeyarenorna i Nordamerika. Den första matchen gick av stapeln i Toronto, Kanada och det var Toronto Huskies som mötte New York Knickerbockers. Det var första gången som ett försök till att starta en basketliga lyckades. I början var dock kvaliteten på lagen och matcherna inte särskilt bra och det fanns mindre ligor med betydligt bättre lag.

1949 skedde en sammanslagning mellan dåvarande NBA och en mindre liga om hette NBL. I den nya ligan var det totalt 17 lag som kom från både stora och mindre städer. Under de kommande åren var ligan dock väldigt liten då den endast innehöll 8 stycken lag. 1954 infördes även någonting som heter 24-sekundersregeln där ett lag måste gå på skott inom 24 sekunder annars ges bollen till motståndaren.

Lag i NBA

1946 började ligan med 11 lag och sedan dess har den både ökat och minskat genom åren. I dagsläget är det dock 30 lag som tävlar om den åtråvärda titeln. Det är som sagt bara ett kanadensiskt lag som deltar i nuläget och detta är Toronto Raptors. Resen av lagen kommer från USA. De allra flesta av dem kommer från nordöst eller sydvästra delen av av landet. Även Texas har med tre stycken lag.

Ligan är uppdelad på ett liknande sätt som både NHL och NBA. De 30 lagen är uppdelade i två olika konferenser som består av tre divisioner med 5 lag i varje. Denna typ av indelning var någonting som ligan började med säsongen 04/05. Divisionerna är baserade på det geografiska läget vilket betyder att du tävlar till största delen mot lag som ligger i samma del av landet som ditt eget.

Hur en säsong spelas

Ligan börjar alltid den sista veckan i oktober. Under den vanliga säsongen spelar alla lagen 82 matcher varav 41 hemma och 41 borta. De möter lagen från din egen division 4 gånger per år. Sedan möter de även sex lag från den andra divisionen 4 gånger per säsong. De resterande fyra lagen möter de tre gånger på ett år. Sedan möter de lagen i den andra konferensen två gånger. Detta betyder ett väldigt hektiskt spelschema.

Slutspelet börjar alltid i april och det är de åtta bästa lagen från varje konferens som får delta. Den som vinner sin konferens för möta den som kommer åtta i den andra. Den som har bäst resultat får dessutom fördel av att börja på hemmaplan. Matcherna spelas i en serie där bäst av sju vinner. Finalen mellan de två bästa lagen går alltid i juni. Vinnaren tar hem den åtråvärda Larry O’Brien Championship Trophy.

De mest framgångsrika lagen

Det lag som har vunnit allra flest gånger är Boston Celtics som tagit hem priset hela 17 gånger. Dessa följs hack i häl av Los Angeles Lakers som har vunnit totalt 16 gånger. Efter dessa kommer Chicago Bulls och Golden State Warriors som stoltserar med 6 mästerskapstitlar vardera. Även San Antonio Spurs har varit framgångsrika och tagit hem 5 stycken titlar. Golden State Warriors var de som vann senast nu 2018.

Några av de kändaste spelarna

NBA har sett många kända spelare som kommit och gått genom åren. En av de absolut största är Michael Jordan som tillbringade större delen av sin karriär i Chicago Bulls. Han anses av många vara den största basketspelaren genom alla tider. Han har även synts i många reklamer och spelat in film vid sidan om. En annan spelare som också huserade i Bulls är Scottie Pippen. Han var en stor anledning till NBA:s ökade popularitet på 90-talet.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *