Basketboll Dambasket

Dambasket

Inom idrottsvärlden är basket en av få sporter vars damsida utvecklats i samma takt som herrarnas. Redan år 1892 grundades dambasketen på Smith College i USA då Senda Berenson, tränare på universitet, började instruera sina kvinnliga elever i basket, först och främst med förhoppningen att förbättra deras hälsa och välmående. Under de första åren var basket främst associerat med organisationen YMCA och olika universitet runt om i USA, men dess popularitet spred sig snart som en löpeld över hela landet. Berenson oroade sig dock över att sporten skulle bli lite för tuff för kvinnor, och införde därför istället särskilda regler för dambasket. Man fick till exempel inte ta eller slå bollen ur händerna på en spelare. Kläderna bestod av lösa långa shorts och hela outfiten påminde lite om en skoluniform på den tiden. Den första matchen mellan två collegelag spelades år 1896 mellan Stanford University och University of California, Berkeley.

Den högsta ligan för damernas basket i USA kallas för WNBA, och bildades den 24 april, år 1996. Året där efter spelades den första matchen, och i mer än 20 år har alltså de bästa kvinnliga basketspelarna samlats i WNBA för att utöva sin sport professionellt. Säsongen i WNBA pågår vanligtvis mellan maj och september månad, och slutspelet sker från mitten av september till början av oktober. Den professionella ligan i USA ser lite annorlunda ut om man ska jämföra mot den svenska. I USA finns det 12 lag som alla är uppdelade i två stycken “conferences” med 6 lag i varje conference. I den östra conference finner vi lagen Washington Mystics, New York Liberty, Indiana Fever, Chicago Sky, Atlanta Dream och Connecticut Sun. Och i den västra spelar Tulsa Shock, Seattle Storm, Phoenix Mercury, Minnesota Lynx, Los Angeles Sparks och San Antonio Silver Stars.

Dambasket i Sverige

Det Svenska Basketbollförbundet spenderar lika mycket pengar på damlandslaget som på herrlandslaget. Däremot när det gäller coacherna är det dock inte lika jämt fördelat. ­Det är tuffare för kvinnor och det finns inte samma invanda kultur som det finns inom herrbasket. Det saknas förebilder och exempel på framgångsrika coacher som man se tillbaka på och få inspiration från. Vi har endast en känd coach i Sverige och det är inte inom basket utan inom fotbollen, och hon heter Pia Sundhage. Dessutom fick kvinnor inte fick vara med i VM i basket förrän år 1953. Damerna inom basket kämpar dock inte endast för att vinna basketligan utan dessa kvinnor kämpar även för andra kvinnor och deras hälsa. I oktober varje år har den svenska damligan en “Rosa oktober” där man under en kampanj samlar in pengar till förmån för bröstcancer.

Internationella mästerskap

Det internationella basketförbundet heter FIBA, och är en världsorganisation som grundades år 1932. Denna organisation arrangerar bland annat VM i basket för både herrar och damer. FIBA är uppdelat i olika zoner: Afrika, Amerika, Europa, Oceanien och Asien. Europa-basen för FIBA finns i München och de arrangerar bland annat EM i basket för damer och herrar, samt Euroleague som är den högsta turneringen för herrar i Europa. Sedan år 1953 har man varje år spelat internationellt mästerskap i dambasket. Det första året hölls mästerskapet i Chile, där USA vann guld, Chile vann silver, och Frankrike vann brons. Under detta årets mästerskap (2018) kommer Spanien att vara värdland. USA har hittills flest segrar och guldmedaljer, men Ryssland ligger tätt efter. Flest silvermedaljer har även ryssarna tagit, och flest bronsmedaljer har före detta Tjeckoslovakien tagit. År 1938 spelades det första Europamästerskapet i dambasket.

Några svenska lag

Det finns en riktig framgångssaga inom svensk dambasket och den heter “Luleå Basket”. Detta lag har vunnit de 5 senaste svenska mästerskapen i dambasket. Finalen år 2017 stod mellan “Udominate Basket” från Umeå och Luleå Basket, och Umeå gav Luleå en tuff match men lyckades inte vinna över de starka Luleå-tjejerna. De har även vunnit ett flertal silver i SM och har varit aktiva i svenska proffs-damligan under 10 år. Udominate Basket från Umeå bildades år 2012 och är alltså ganska nya i ligan men trots det tog de faktiskt flest poäng år 2017, även om Luleå Basket vann hela ligan det året och tog näst flest poäng. Ett annat framgångsrikt lag som är med i den svenska proffsligan är “Norrköping Dolphins” som bildades år 1992, och sedan 1993 har de spelat i den högsta divisionen i damligan, och år 2013 vann de hela ligan.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *