Basketboll

Teknik och strategier för basketboll

Det finns många strategier, tekniker och knep att ta till för att bli bättre på basketboll. Bemästrar du dem har du stor chans att sätta några mål och ta hem vinsten för ditt lag. Här får du en genomgång av de mest effektiva sätten att bli bättre på basketboll baserade på tips från den världsberömda basketboll-coachen Ryan Goodson, författare av Basketball Essentials och instruktör till bland annat United States Basketball Association och Stephen Curry Skills Academy. Detta är en bok du som basketbollspelare kan ha nytta av att läsa, då den ger detaljerade beskrivningar av positioner och tekniker. Dessutom kommer ett användbart tips baserat på psykologin om uppmärksamhet. Det är viktigt att öva in olika dribblingstekniker tills du kan reagera på en situation och utföra den relevanta taktiken på autopilot, då du oftast inte har tid att tänka under de kritiska momenten av en match.

Det finns en uppsjö av taktiker att använda men för att bedöma vilka som är relevanta måste du först ta en titt på ditt eget lag och på motståndarlaget. Vilka styrkor har du och de andra i ditt lag? Vilka styrkor har motståndarlaget? Kanske har ni längd till er fördel, särskild snabbhet, eller skicklighet att stjäla bollen från motståndaren. Sådan kunskap är nödvändig för att sedan anpassa ditt eget spelande på ett sätt som kompletterar de andra i ditt lag och maximerar dina chanser att utmanövrera motståndarlaget. Ännu viktigare kan det vara att ha koll på vilka spelsätt som spelarna undviker. Om du exempelvis märker att någon är duktig på att dribbla framför sig men sällan studsar bollen bakom ryggen kan det vara en ledtråd om var dennes svaghet kan ligga. Därför bör du studera vad folk gör men glöm inte att studera även vad de undviker att göra.

Tekniker för att förvirra motståndaren

Tid och utrymme är avgörande under en match och något du vill ha så mycket som möjligt av. Hur gör du för att hålla motståndarna så långt ifrån dig som möjligt? Det finns tre huvudstrategier: (a) ändra riktning, (b) ändra hastighet och (c) använda reträttdribbling. Syftet med dessa strategier är att göra spelande oberäkneligt. Om du följer en basketmatch upptäcker du snart att spelarna ständigt ändrar riktning. De dribblar på stället på ett sätt som ger intryck av att de är på väg att i en viss riktning; just när man tror att de ska störta iväg med bollen åt vänster drar de istället iväg åt höger eller rakt fram. Du ser även exempel då vissa spelare tvärstannar och bara dribblar bollen efter att ha störtat fram och använder den andra handen som en sköld framför bollen. Baklängesdribbling kan ge extra manöverutrymme men kräver dock mycket träning för att klara.

Att följa blickar - lite dribblarpsykologi

Har du någonsin märkt att om en grupp människor står och tittar åt ett visst håll tenderar andra att titta åt samma håll? Studier visar att människor sedan födseln instinktivt tittar åt det håll andra tittar åt. Det sker automatiskt och vi har svårt att kontrollera det – vad tittar de på som kan vara intressant för dig? Denna kunskap kan du använda under matchen för att avleda motståndarens uppmärksamhet. Till exempel; om du och en lagkamrat ser till att hamna framför en motståndarspelare just när denne störtar fram med bollen för att sätta ett mål, bör ni plötsligt titta snett uppåt. Effekten torde bli att motståndarspelaren automatiskt tittar åt samma håll och kommer av sig, varvid en tredje spelare ur ditt lag kan komma och ta bollen. Samma knep kan du använda om du vill hindra någon ur motståndarlaget från att ta bollen från er.

Sammanfattning

Nu har du förhoppningsvis fått en del nyttig information att ta med till nästa match. Det är viktigt att variera ditt spelande för att göra dig mer oberäknelig för motståndarlaget och därmed svårare att tackla. Ännu bättre är det om du kan lura motståndarlaget till att tro att de har koll på din spelteknik, då du senare kan växla om och överraska dem för att förhoppningsvis därigenom få ett övertag. Det bästa med att variera spelandet är att det bäddar för nya upptäckter. När allt kommer omkring finns det alltid något nytt att lära. Tveka inte att testa nya taktiker, både för skojs skull och för att kanske upptäcka ett nytt knep för att sätta mål efter mål. Kanske är det din tur att skriva en bok om oumbärliga basketbollknep nästa gång? Experimentera, briljera, och glöm inte att ha kul!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *