Basketboll

Några av de största basketspelarna genom tiderna

Sedan basketen bildades på slutet av 1800-talet har den vuxit sig stor och spridits internationellt. Det finns en hel del nämnvärda basketstjärnor som gjort sporten till en ännu större fröjd. Vi ska ta upp de största namnen inom basketbollen och ge dig en inblick i deras resa inom sporten. Här kommer vi nämna stjärnor som Kobe Bryant, LeBron James och Michael Jordan, men även andra basketspelare som skrivit sitt namn i basketens historia. Vi kommer att börja med Michael Jordan då många anser honom vara den största spelaren som någonsin funnit. Men denna artikel är inte någon lista och vi har därmed inte lagt någon tanke bakom ordningen på spelarna jag tar upp. Så läs och njut av några basketstjärnors framgångar.

Michael Jordan är ett namn som de flesta känner till. Han föddes 1963 i Brooklyn, New York. Hans storhetstid var när han spelade för Chicago Bulls som han signerade kontrakt med år 1984. Under hans första år i klubben vann de inte NBA-titeln då konkurrensen var stor, men 1991 vann de äntligen mästerskapen för första gången under Jordans tid. De vann även titeln de följande två åren och Jordan var lycklig vinnare tre år i rad. 1992 vann de även OS-guldet vid OS i Barcelona, med vad som kallades USA:s Dream Team där inte bara Jordan utan även Magic Johnson med flera ingick. Jordan är spelaren med högst poängsnitt i hela NBA:s historia. Han slutade spela basket år 2003.

OAKLAND, CA - JUNE 04: Stephen Curry #30 of the Golden State Warriors reacts to a play against the Cleveland Cavaliers in Game 2 of the 2017 NBA Finals at ORACLE Arena on June 4, 2023 in Oakland, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Ezra Shaw/Getty Images)

LeBron James

LeBron James föddes 1984 i Akron, Ohio. Han spelar basket i NBA-laget Los Angeles Lakers. Han startade sin karriär när han gick i high school, och gick direkt från high school till NBA. Han spelade först i Cleveland Cavaliers, sedan i Miami Heat, och sedan återigen i Cleveland Cavaliers innan han började i Lakers nu 2018. Han har vunnit den amerikanska basketligan tre gånger och har de tre gångarna även blivit utsedd till “NBA finals MVP”, som står för mest värdefulla spelare. Han har även blivit korad till “NBA most valuable player” fyra gånger, så utan att diskuteras är han en av de bästa basketspelarna genom tiderna. Utöver detta har han varit med och tagit två OS-guld, 2008 och 2012.

Kobe Bryant

Kobe Bryant kom till världen år 1978 i Philadelphia, Pennsylvania. Han spelade basket i Los Angeles Lakers från 1996 till 2016. Även Kobe Bryants pappa Joe “Jelly Bean” Bryant spelade i NBA som ung. Kobe växte upp i Italien och har även bott i Frankrike. Han var den yngste spelaren genom tiderna att gå direkt från high school till NBA, när han endast var 17 år gammal. Kobe Bryant har vunnit fem stycken NBA-mästerskap, tre av dem var när han var lagkamrat med Shaquille O’Neal. Även Kobe Bryant har utsetts till MVP, och det blev han år 2008, 2 gånger har han också valts ut till NBA Finals MVP. Kobe Bryant var liksom LeBron James med och tog OS-guldet i Peking år 2008.

Magic Johnson och Kareem Abdul-Jabbar

Även Magic Johnson spelade i Los Angeles Lakers på sin tid, från 1979 till 1991. Han återvände också och spelade med dem år 1996. Han var med och vann hela 5 NBA-titlar. Magic Johnson ingick också i USA:s Dream Team som vann OS-guld 1992. Han spelade även i Sverige år 1999 i klubben Magic M7 för att göra klubben till ett europeiskt storlag. Kareem Abdul-Jabbar spelade 20 säsonger i NBA, först för Milwaukee Bucks och sedan för Los Angeles Lakers. Men han började sin karriär på college i UCLA. Kareem Abdul-Jabbar blev utsedd till NBA MVP inte mindre än hela 6 gånger under sin karriär och är därmed den spelare som fått priset flest gånger. Han bojkottade även OS 1968 i protest mot hur USA behandlade afro-amerikaner.

Bill Russell och Wilt Chamberlain

Bill Russell är en basketspelare som var aktuell från 1950-talet och därefter. Han spelade i Boston Celtics i inte mindre än 13 säsonger, och vann NBA-mästerskapet 11 av dessa. Bill Russell spelade även basket både i high school och på college. Precis som Michael Jordan blev han utsedd till NBA MVP 5 gånger. Wilt Chamberlain spelade också basket på 50-talet och framåt. Många anser honom vara en av de bästa spelarna någonsin i NBA. Han vann två stycken NBA-mästerskap under sin karriär, och blev NBA MVP 4 gånger sammanlagt. Han spelade i en del olika lag i NBA, bland annat Philadelphia 76:ers och Los Angeles Lakers. Ja detta var några av de största basketspelarna genom tiderna och oj vilka karriärer de hade!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *