Basketboll

Hemsida

Introduktion och guide till basket

Basketboll, som också ofta kallas för bara basket eller korgboll, är en bollsport som spelas mellan två lag. Spelet går ut på att, precis som i fotboll och ishockey, sätta bollen i mål med hjälp av att dribbla och passa sina lagkamrater. Skillnaden är att man använder bara händer i basket och målet är inte en bur, utan en korg långt uppe på en stolpe. Basket spelas av fem spelare på plan och upp till sju avbytare (12 spelare sammanlagt). Till skillnad från många andra sporter spelas tävlingsinriktad basket bara inomhus, men du hittar en hel del basketkorgar där basket kan utövas i lekparker och på skolplaner utomhus. Det finns också något som kallas för streetbasket som är en något förenklad basketform som spelas utomhus, men det brukar sällan hållas formella tävlingar i denna basketform. Basket uppfanns 1891 i Springfield, Massachusetts av James Naismith. Syftet med basket på den tiden var att ha ett fysiskt tidsfördriv på skolorna under tiden som både fotbolls- och baseball-säsongerna var över (vinter, därav inomhussport). När sporten skulle testat för första gången ville man faktiskt montera upp trälådor som mål, men man hade bara ett gäng fruktkorgar, därav namnet basketball. Man insåg genast att det var smidigare om man gjorde hål i dem så att man slapp använda stege för att plocka ner bollen från korgen varje gång. Basket blev också lämpligt för kvinnor år 1893 då Sandra Berenson Abbott modifierade reglerna.

Regler

James Naismith skrev ursprungligen 13 regler om hur basketen skulle spelas. Dessa regler är grunden till hur regler inom basket skrivs idag. Det får bara vara fem spelare på plan åt gången inom basket. Dess spelare byts ut mot avblåsning och ibland när man själv behöver. Guard, center och forward är de positioner som finns i basket, motsvarande back, mitt- och anfallsspelare för andra lagsporter. Spelet i basket är ett väldigt snabbt, dynamiskt och aggressivt spel (inte i form av våld) då ett lag på högst åtta sekunder måste avancera bollen till motståndarnas planhalva, annars går bollen över till motståndarna. En spelare får bara ha bollen i tre sekunder när denne står still, sedan behöver han antingen börja dribbla (studsa eller rulla bollen) eller passa den till en annan lagkamrat, annars går bollen till motståndarna. Det finns också en skottklocka på 24 sekunder, vilket innebär att det anfallande laget har 24 sekunder på sig att göra poäng. Gör de inte poäng under denna tid går bollen till motståndarna. Man kan få antingen 1, 2 eller 3 poäng i basket beroende på hur långt ifrån korgen man står (skottlinjer finns markerade). I basket delas fouls ofta ut, får man fem personliga fouls är man ute ur matchen och ersätts med en annan lagkamrat. Fouls utdelas vid felaktig kroppskontakt, osportsligt beteende. Vid lagfoul får motståndarlaget istället två straffkast vid fem stycken fouls. Felreglerna i basket är komplicerade och vaga, därmed är det enkelt att överträda dessa.

Viktiga basketorganisationer och kända basketprofiler

Det finns massvis med organisationer som utövar basket, men den mest kända och viktiga är NBA (National Basketball Association). Basketorganisationen hette från börja BAA (Basket Association of America) men gick ihop med det konkurrerande NBA (National Basketball League) för att bli till NBA. NBA står för främst nordamerikanska matcher, däremot ingår faktiskt bara Kanada och USA. FIBA (International Basketball Federation) som faktiskt är internationellt är allmänt mindre känt än NBA men är mycket viktigare då ett flertal lag spelar här. Man kan inte prata om basket utan att tala om Michael Jordan som är känd för att vara den bästa basketspelaren genom tiderna. Man brukar säga “this/he/she is Michael Jordan of blank”, vilket menas med att man är Michael Jordan av något, alltså att man är bäst på något. Till exempel skulle man kunna säga “Wayne Gretzky är Michael Jordan av hockey”. Michael Jordan lirade för Chicago Bulls och är hela 1,98 meter lång, vilket är otroligt. Nästa man, Shaquille O’Neal, som också är före detta basketspelare är hela 2 meter och 16 centimeter lång. Shaquille O’Neal är en bra spelare men han är mer känd för sin storlek än för sitt spel. Lebron James är en världskänd basketspelare som man kan säga är dagens Michael Jordan då Lebron fortfarande spelar. Några andra kända namn är Kobe Bryant, Charles Barkley, Magic Johnson, Kyrie Irving och Kareem Abdul-Jabbar. För övrigt så spelas basket inte bara i NBA och FIBA utan också i SM, OS och andra nationella ligor.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *