Basketboll

Basket och dess historia

Basket uppfanns av en kanadensisk idrottsinstruktör vid namn James Naismith år 1891 i Massachusetts. Det ansågs vara en mindre skadebenägen sport jämfört med amerikansk fotboll. Sporten etablerades ganska snabbt och blev alltmer populärt under 1900-talets början. Till att börja med blev basket populärt i USA, men sedan spred den sig runt om i världen. Det etablerades först på amerikanska colleges innan det blev en professionell sportgren. År 1946 grundades The American National Basketball Association (NBA). Det växte sedan till att vara ett företag värt flera miljarder under slutet av århundradet. Basketen blev därav en integrerad del av det amerikanska samhället och sportkulturen. Hur kom då James Naismith på detta spel och hur skapade han det?

Huvudsakligen ville James Naismith att det skulle finnas en sport som kunde utövas inomhus under de kalla månaderna på året, för att hålla atleterna i bra kondition. I början bestod spelet av fruktkorgar och en fotbollsliknande boll. Han skapade 13 stycken regler i spelet. Han hade en klass med 18 elever som han delade i två delar och gav sig på att lära dem grunderna i sporten. Fruktkorgarna fästes i räckena på idrottshallens läktare och målet var att kasta bollen i dessa. Varje gång någon lyckades göra mål så fick spelet pausas så att vaktmästaren kunde klättra upp på en stege för att ta ner bollen ur korgen. Efter ett tag togs dock botten av från korgarna. Den första offentliga basketmatchen spelades i Springfield Massachusetts 11 mars 1892.

Cleveland Cavaliers’ Derrick Rose shoots against the Detroit Pistons in the first half of an NBA basketball game, Sunday, Jan. 28, 2018, in Cleveland. (AP Photo/Tony Dejak) ORG XMIT: OHTD10

Basketens ursprungliga regler

Det fanns som sagt endast 13 regler i originalet av sporten basket. De två första var att bollen får kastas och slås med en eller två händer i vilken riktning som helst. Tredje regeln var att en spelare inte får springa med bollen, utan måste kasta den därifrån den fångas. Bollen får endast hållas med händerna. Ingen fysisk kontakt i form av slag, fasthållning, knuffar mot en motspelare är tillåten. Om dessa regler ej följs innebär det en foul. Tre fouls i följd ger det andra laget poäng. Poäng ges om bollen kastas i korgen och stannar där. Domaren bestämmer vid foul. Spelet är 2 x 15 minuter med 5 minuters paus emellan. Laget med flest mål blir utsedd som vinnare. Detta var större delen av ursprungsreglerna.

Basket på college

Young Mens Christian Association (YMCA) bidrog till att sprida basketen runtom i världen. Utöver dem så hade amerikanska colleges en hög nivå med basketspelande redan från början. Redan 1893 spelade collegelag matcher mot YMCA-lag. Redan 1895 spelades den första matchen mellan två olika colleges. År 1896 spelades den första college-basketmatchen med 5 spelare per sida, såsom basket spelas idag. År 1897 tog USA’s Amateur Athletic Union (AAU) över tillsynen av basketspelandet från YMCA. Men år 1905 tog representanter från 15 colleges över kontrollen över collegebasketen, och de kallade sig Basket Ball Rule Committee på college. Kommittén fick dock sedan gå ihop med företrädaren till the National Collegiate Athletic Association (NCAA). Deras populära basketturnering för män startades år 1939. Basket spelas också på high schools i USA.

Professionell basket

Den första professionella basketligan grundades år 1898. Sex lag deltog i den första turneringen som hette National Basketball League. Ligan lades ner redan år 1904, och ersattes av mindre mästerskap, men de ansågs inte som lika viktiga som vissa lag som spelade mot andra för pengar. Original Celtics var ett lag som anses vara “Basketens fäder”. De presenterades som världens basketmästare, spelarna var tvungna att skriva kontrakt för att få spela och de reste från stad till stad och spelade matcher dagligen. De blev det starkaste laget och var framgångsrika från 1922 till 1928. År 1922 bildades också det första afroamerikanska professionella laget, The Rens. De vann den första World Professional Basketball Tournament år 1939. Laget upplöstes 1949.

Internationell basket

Efter att basketen kommit till Europa så utvecklades den snabbt. Den första internationella matchen hölls i St Petersburg 1909. Det första stora europeiska evenemanget i basket hölls i Paris under Inter-Allied Games. USA vann då över Italien och Frankrike, och sedan segrade Italien över Frankrike. Basket blev snabbt därefter populärt bland italienare och fransmän. I juni 1932 grundades International Basketball Federation (FIBA) i Geneve. De bidrog till att basket var med i OS i Berlin 1939. USA vann titeln i detta OS. Det första världsmästerskapet i basket hölls i Argentina år 1950. Detta var historien om hur basketen uppfanns och växte sig till den storlek den har inom världssporten i nutid. Vi får tacka James Naismith för denna upptäckt!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *