Basketboll

Allt du behöver veta för att ha koll på basket

Basket är en snabb kontaktsport där regler och rätt utrustning är nödvändigt för ett smärtfritt spel. Utrustningen som krävs för att spela är en basketboll, ett par bra skor och en korg. Låt oss börja med det triviala - skor. När du ska köpa skor gäller det att de är bekväma, stödjande och flexibla. Bra basketskor ger dig en viss grad av dämpning, flexibilitet och support. Be gärna någon om hjälp för att se vart du behöver dämpning. Höjden på ankeln/skaftet varierar beroende på vilken typ av spelare du är. En hög ankel/skaft är bra om du ska stanna, starta, hoppa och svänga mycket då det ger foten stöd. Ska du röra dig i hög hastighet kan en hög ankel/skaft kännas begränsande.

En basketmatch spelas med fem spelare inne på plan och ett lag kan ha upp till tolv spelare i laget. De olika spelarpositionerna inom basket är guard, center och forward vilket motsvarar back, mitt- och anfallsspelare. Att förflytta sig med bollen studsandes kallas att dribbla. En godkänd dribbling innebär att studsa bollen med en hand i taget. Dribblingen behöver ske i ett, det vill säga att spelare inte får plocka upp bollen med båda händerna för att sedan fortsätta dribbla. Om spelaren slutar dribbla har dribblingen förverkats och spelaren behöver passa bollen eller skjuta mot korgen. Så om spelaren dribblar, plockar upp bollen och sedan fortsätter dribbla kommer domaren blåsa av för felaktig dribbling, i detta fall för dubbelstuds.

Stegfel och bakåtspel

När en spelare håller i bollen utan inte dribbla får spelaren endast röra på sig genom att rotera runt roteringsfoten. Det betyder att endast en och samma fot får lyfta ifrån marken för att rotera kroppen, medan den andra foten, roteringsfoten, inte får lyfta ifrån marken. Roteringsfoten får roteras runt hur mycket som helst, så länge den inte lämnar marken. Lämnar roteringsfoten marken blåser domaren av för stegfel. Roteringsfoten får lyftas för att skjuta eller passa, men får då inte nudda marken igen. När ett lag har avancerat till den främre planhalvan får bollen inte passas tillbaka till en spelare som befinner sig bakom mittlinjen, det vill säga på den egen planhalva. Om detta sker blåser domaren av för bakåtspel.

3-sekundersregeln, 8-sekundersregeln och skottklockan

Ett lag måste göra avslut på motståndarens korg innan skottklockan gått ut. Detta för att motverka ett passivt spel. Skottklockan börjar på 24 sekunder och om laget inte gjort avslut (skott) innan skottklockan ljuder går bollen över till motståndarna. När spelet börjar på egen planhalva behöver laget avancera över mittlinjen till den främre planhalvan inom 8 sekunder, annars går bollen över till motståndarna. En spelare med bollinnehav får endast befinna sig innanför motståndarens 3-sekundersområde på främre planhalvan i max 3 sekunder, annars döms bollen till motståndarlag. Denna regel finns för att undvika osportsligt längdöverdrag. Undantag för 3-sekundersregeln är om spelaren försöker ta sig ifrån 3-sekundersområdet, varit där kortare än 3 sekunder och sedan dribblar mot avslut eller har bollen och den lämnar handen för skott.

Foul och lagfoul

I en kontaktsport som basket är det viktigt att veta skillnaden på tillåten och otillåten kroppskontakt eller osportsligt uppträdande. Om domaren bedömer att det är felaktig kroppskontakt eller osportsligt uppträdande döms spelaren till foul. Försvar med kroppen är tillåtet, men det krävs att vissa regler efterföljs. Till exempel får inte armarna användas för att stoppa motståndaren, eller kroppen användas på felaktigt sätt. Den generella regeln är att spelaren har rätt till sitt område, och sista spelare dit får foul vid kollision. Efter fem personliga fouls får spelaren inte längre spela i matchen och ersätts av en annan spelare. Lagfoul inträffar när ett lag under en period har fått fem fouls. Då tilldelas automatiskt två straffkast till motståndaren. Teknisk foul tilldelas spelare eller tränare som uppför sig illa.

Matchtid och time-out

I NBA pågår en match i 4×12 minuter. En svensk match spelas i 4×10 minuter. Den svenska matchtiden tillämpas även på internationell nivå enligt FIBA-regler. Sammanlagt får fem timeouter tillämpas av coachen och då får två timeouter tas i första halvlek och tre i andra halvlek. Halvlek är efter halva matchen har spelats, det vill säga efter den andra perioden. En time-out är en minut lång och börjar direkt när domare blåser av och visar tecknet för time-out. Under tiden så stannar klockan. Time-out kan endast tas om det egna laget har bollkontroll, det går alltså inte att att ta time-out när motståndarna anfaller. Reglerna för när man får ta time-out skiljer sig mellan olika ligor.