Basketboll

Svenska Basketbollförbundet

Förr i tiden sa folk “korgboll” på grund av att gängliga män och kvinnor kastade en konstig boll i en korg som satt högt upp. Det var naturligtvis i Sverige som den uppfattningen florerade innan amerikanska influenser riktigt nått vårt land. Samtidigt som det blev poppis att tugga tuggummi eller bubbelgum som man också sa, samla på bilder av filmstjärnor och liknande gjorde denna revolutionerande sport basket, entré i sport- och gymnastiksalar landet runt. Från början, år 1948, sorterade denna gren under handbollens förbund innan de fyra år senare kunde bli ett eget specialidrottsförbund. Fler och fler hallar utrustades för matcher i basket, skolornas gymnastiklektioner utbildade i sporten och 1954 avgjordes det första svenska mästerskapen. Då hade ett landslag redan deltagit i EM där de kom sist. År 1957 spelades den första serien för damer, basketens regelverk är särskilt gynnsamma för kvinnlig idrott.

Basketens första regler var tämligen enkla i sin utformning vilka har ändrats, förfinats och mer detaljreglerats under de hundra år som förflutit efter att James Naismith, som även räknas som basketsportens grundare, skrev dem. I Sverige följer spelet strikt de internationella reglerna innebärande att en spelplan är 28 gånger 15 meter där två lag, bestående av 5 spelare vardera på plan, möts. Framför korgen, vars mitt sticker ut 1,575 meter från kortlinjen, finns linjer som markerar begränsat område och 3-poängslinjen. Ett skott utanför denna som hamnar i korgen ger 3 poäng, innanför 2 poäng. En mängd andra linjer anger olika sektioner och även avbytarbänken är strikt reglerad liksom sekretariat och funktionärer med mera. Alla attribut som används i en match finns noga angivet i mått och detaljer. Från bollens mått och vikt, matchklockan, skottklocka, poängmarkeringar och funktionärers utrustning till foul med mera.

Uppbyggnad

Totalt samlar basketsporten uppemot 100 000 personer fördelat mellan 350 föreningar spridda över hela landet. Antalet licensierade kvinnor och män är runt 40 000. För administration har verksamheten delats in i 10 distriktsförbund. Det finns 15 landslag i olika åldersgrupperingar från pojkar och flickor upp till seniornivå. Från 15 år och upp till 20 år deltar dessa i ungdomslag samt universitetsmästerskap för herrar och damer. Herrar och damer deltar i Nordiska mästerskap, EM med kval, VM med kval samt kval till OS. Dessutom ingår rullstolsbasket i förbundets program och regi. De har seriesystem, mästerskap och landslag herr- och damsenior samt ungdomslag upp till 22 år. Seriesystemet i Sverige består för herrar av Svenska Basketligan som är den högsta, följt av Superettan och Basketettan. Damer har även dem Svenska Basketligan och under den Basketettan. Mästerskap finns även för Ungdom 15, 16, 17 och 19 år.

Svenska basketherrar

Herrlandslagets meriter i basketvärlden är i stort sett tomt förutom på ett par punkter. Vid olympiska spelen i Moskva 1980 hade laget kvalificerat sig och slutade på en hedrande 10:e plats, största och enda framgången av rang i svensk baskethistoria. Dessutom har två Europamästerskap i slutspel avverkats 1993 och 95, samt i eget arrangerade EM 2003. Basket är en av världens största sporter sett till antalet spelare och utövande länder. Så det är ganska svårt att hävda sig när stora och mindre stora länder står för motståndet. Finland har alltid varit mycket bättre än Sverige som för närvarande parkerar på plats 54 i internationell ranking. Även Island är bättre rankat av de nordiska länderna. USA, Spanien och Serbien tillhör toppen följt av länder som Frankrike, Argentina och Litauen. Svenska basketligan är dock hyfsat med hjälp av utländska importer men har ändå svårt att hävda sig i Europa.

Damerna bättre än herrarna

Den första damlandskampen för Sveriges räkning spelades 1957 mot Danmark. Damerna har överlag därefter haft större framgång än herrarna och en kulmen kom vid deltagandet i slutspelet EM 1987 som avhölls i Spanien. I gruppspelet kom laget 3:a efter Sovjet och Ungern. De fick spela matcher om 5:e till 8:e plats och efter förlust i första lyckades tjejerna slå Frankrike med klara 70-54 och slutade därmed på en meriterande 7:e plats. Det kom dock att dröja till 2013 innan bedriften kunde upprepas. I Frankrike tog sig laget till kvartsfinal där det blev stopp mot värdnationen som därmed fick revansch för nederlaget 26 år tidigare. Däremellan hade Arvika Baskets damer slagit alla med häpnad när de tog sig till Europacupens final 1991. Visserligen blev det förlust men silvermedaljerna firades som om de vore av guld. År 2008 blev den fösta svenska tjejen Chioma Nnamaka, draftad till världens främsta liga WNBA.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *