Nyhet
Onsdag 03 okt 14:53 | Inför match
Storpublik väntas till klassikermöte i Uppsala
Uppsala Basket inledde med en seger borta mot Jämtland när Svenska Basketligan drog igång i slutet på förra veckan. Matchen dominerades långa stunder av hemvändaren Fredrik Jönzén. På torsdag får han äntligen visa upp sig på hemmaplan i en match som förväntas locka storpublik i Fyrishov - ja, kanske till och med rekordpublik. För första gången på nästan 20 år spelar klubben åter under namnet Uppsala, och dessutom med de klassiska vit-röda färgerna. Räkna med folkfest när laget ställs mot Södertälje i ett riktigt klassikermöte.

Uppsala och Södertälje är två av Sveriges mest klassiska basketföreningar som tillsammans har fostrat massor av basketstjärnor. På torsdag kväll ställs lagen mot varandra när den andra omgången av Svenska Basketligan smygstartar.

Mycket nytt för publiken i Uppsala
För Uppsala är matchen väldigt speciell, och det av flera anledningar. En av dessa är namnet på föreningen. Efter nästan 20 år med ”artistnamn” som Arapt, Fyrishov, Mazda och Sallén har man åter gått tillbaka till ursprungsnamnet - Uppsala Basket. En annan nyhet är klubbfärgerna som den senaste tiden varit svart och vitt, men som numera är klassiska rött och vitt igen.

Men den kanske största anledningen till att matchen på torsdag förväntas locka storpublik till Fyrishov stavas Fredrik Jönzén. Efter nästan tio år som utlandsproffs i både USA och Europa är landslagsstjärnan hemma igen.

Hemmapremiär för Fredrik Jönzén
I segermatchen borta mot Jämtland i fredags var Fredrik Jönzén en av organisatörerna bakom Uppsalas vändning som till slut gav en komfortabel seger 75-64. 23 poäng och åtta returer blev det för ”hemvändaren” i premiärmatchen, räkna med en ny stormatch av 29-åringen när han nu ska visa upp sig inför en förväntansfull hemmapublik.

Baskettemperaturen i Uppsala fortsätter att stiga och någon gång runt klockan 19:00 på torsdag kväll lär den ha passerat kokpunkten med råge.

Tränarkommentar, Christer Stjernborg:

Foto: Alex & Martin (Arkivbild)
Vad har ni jobbat hårt med att förbättra sedan matchen i fredags?
- Jag skulle nog vilja säga allting. Det är tidigt på säsongen och det finns mycket att jobba på med lagspelet och få till tajmingen mellan lagdelarna.

Hur har träningarna varit i veckan?
- Det har varit väldigt bra. Spelarna fick ledigt under helgen. Men sedan har vi kört dubbla pass både morgon och kväll där nästan samtliga spelare har kunnat vara med.

Hur ser det ut på skadefronten?
- Där finns inget att klaga på just nu. Som det ser ut kommer vi att kunna ställa upp med fullt lag, bortsett rån Jonathan Robinson som är långtidsskadad.

Hur känns det inför hemmapremiären?
- Det känns riktigt kul och inspirerande att äntligen få visa upp oss på hemmaplan. Jag hoppas och tror på storpublik.

Vad tror du om matchen mot Södertälje?
- Jag kan inte förstå hur Södertälje kan vara så lågt rankade, det är ett väldigt bra lag och det visade dom mot 08 Stockholm i söndags. Det är viktigt att vi är med från början och spelar försvar redan från första uppkast.

Nyttig information inför matchen:

Speldag:
Torsdag 4 oktober

Matchstart:
19:04 i Fyrishov, A-hallen (Uppsala)

Skadade/borta:
Jonathan Robinson (Långtidsskada)

Noterbart 1:
Södertälje Basketbollklubb är en av Sveriges mest framgångsrika basketföreningar någonsin med fler än 110 SM-guld på både herr, dam och ungdomsnivå. Klubben har närmare 1100 aktiva basketspelare i dagsläget och både dam och herrlaget har tillhört den absoluta Sverigetoppen under de senaste 30-åren.

Noterbart 2:
Uppsala och Södertälje har mötts 22 gånger under 2000-talet. Åtta av dessa har slutat med seger för Uppsala, medan Södertälje har 14 segrar. Förra säsongen möttes lagen fyra gånger och det blev 3-1 i matcher till Uppsala.

Noterbart 3:
Södertälje inledde, precis som Uppsala, med en seger i premiären. Södertälje hemmaslog 08 Stockholm med imponerande 78-62 i Täljehallen.

Noterbart 4:
Uppsalapubliken lär känna igen minst ett ansikte i Södertälje. Hos gästerna hittar vi nämligen guarden Rickard Eriksson som spelade med Sallén Basket under flera säsonger.

Webb-tv sändning:
Matchen direktsänds via Webb-TV med sändningsstart cirka 18:55. Matchen kommenteras av Christer Andersson och Sven Jensen. Reporter: Magnus Jansson.
Klicka på länken här nedan för mer information om hur du ser matchen.

Andra sätt att följa matchen:
Svenska Basketligans direktrapportering, http://www.basket.se/Ligan

Aktuella länkar:
Södertäljes hemsida, http://www.sbbk.se
Upsala Nya Tidning (UNT), http://www.unt.se
Länstidningen, http://www.lt.se
 
Läs också:
Förköp till premiärmatchen
Webb-TV: Så här gör du för att se matchen
Coachbloggen: Premiär även för bloggen
PREGAME på Orange Bar & Restaurang
Diskutera: Vad tror du om kvällens match?
 
UNT: Dags för hemmapremiär

Magnus Jansson
[email protected]
Tisdag 23 okt 21:54 | Ligan
Ett skade- och sjukdomsdrabbat Uppsala, utan både Fredrik Jönzén (stukning) och Danny Gathings (ryggskott), fick en tuff inledning på hemmamatchen mot Akropol ikväll. Men trots underläge större delen av matchen så kom vändningen i slutminuterna och det blev till slut hemmaseger med knappa 97-94 efter en riktig rysaravslutning.
- Fantastiskt skytte av Akropol, men det känns skönt att vi lyckades vinna till slut, säger coachen Christer Stjernborg.
Läs mer (3 kommentarer)

Måndag 22 okt 17:16 | Inför match
Rubriken låter kanske lite kryptisk. Men faktum är att det var nästan tre veckor sedan hemmapremiären mot Södertälje, och därmed är det lite av nypremiär på hemmaplan för Uppsalalaget när Akropol kommer på besök på tisdag kväll. Uppsala jagar revansch efter två raka förluster, och hemmapubliken lär kräva seger mot Akropol som har inlett serien med tre raka förluster.
Läs mer (1 kommentarer)

Torsdag 18 okt 23:46 | Blogg
En vecka har snart passerat sedan vi förlorade matchen mot Öresundskraft nere i Helsingborg (vars organisation för övrigt bjöd på ett mycket trevligt och professionellt arrangemang). De första sexton minuterna spelar vi definitivt den bästa basket vi...
Läs mer (7 kommentarer)

Söndag 14 okt 22:28 | Ligan
Trots ledning med 15 poäng en bra bit in på den andra perioder blev det en ny svidande förlust för Uppsala i bortamötet med Öresundskraft. Uppsala inledde riktigt bra och Helsingborgslaget hade svårt att hänga med. Men på några minuter i slutet på den första halvleken och inledningen på den andra vände allt och helt plötsligt såg Uppsalaspelarna ut som statister i försvarsspelet. Hemmalaget vann till slut matchen klart, även om slutsiffrorna (107-101) såg jämna ut.
Läs mer (38 kommentarer)

Fredag 12 okt 13:57 | Inför match
Efter den snöpliga hemmaförlusten mot Södertälje jagar Uppsala viktiga poäng i bortamötet med Öresundskraft i Helsingborg. Laget gjorde ett sista träningspass på torsdagskvällen och på fredagsförmiddagen lyfte flyget från Arlanda med destination Ängelholms Flygplats. Klockan 19:04 ikväll är det uppkast i Idrottens Hus när den tredje omgången i Svenska Basketligan ska avgöras.
Läs mer (7 kommentarer)

Torsdag 04 okt 21:41 | Ligan
Det blev förlust i hemmapremiären för Uppsala. Knappt 1400 personer hade kommit för att se matchen mot Södertälje, och många av dem var självklart nyfikna på hemvändaren Fredrik Jönzén. Men storpubliken fick vända hemåt med besvikna miner. Efter en bedrövlig första halvlek kunde Södertälje koppla ett grepp som skulle visa sig hålla hela vägen in i mål.
Läs mer (14 kommentarer)

Tisdag 02 okt 15:01 | Information
Temperaturen inför torsdagens hemmapremiär mot Södertälje bara stiger och försäljningen av förköpsbiljetter är i full gång. För dig som ännu inte har köpt någon matchbiljett eller säsongskort kan vi rekommendera ett besök hos UNT City på Dragarbrunnsgatan 24. Missa inte chansen att få se Fredrik Jönzéns comeback i Uppsalatröjan. Du som har UNT-kort kan köpa 2 biljetter till priset av 1
Läs mer (0 kommentarer)

Tisdag 02 okt 02:33 | Information
Det är inte bara Uppsala Basket som har hemmapremiär i veckan. Redan ikväll spelas det basket i Fyrishov när Sallén Basket har premiär i den norra BasketEttan för damer. Matchen, som spelas mot tippade topplaget Telge, börjar klockan 19:00 och spelas självklart i Fyrishov.
Läs mer (0 kommentarer)

Lördag 29 sep 10:47 | Ligan
Det blev seger direkt i premiären för Uppsala. Jämtland, utan sina tre importer, började dock bäst och med ett nästan ofattbart skytte skaffade sig hemmalaget en ledning med som mest 13 poäng (31-18). Men sedan vaknade Uppsala och i paus var man i kapp (37-37). Fredrik Jönzén visade sedan vägen i andra halvlek och segersiffrorna blev till slut säkra 75-64.
Läs mer (14 kommentarer)


Kommentarer (0)
Ingen har kommenterat den här artikeln ännu.
Skriv kommentar

Titel:


Brödtext:


Du är inte inloggad men om du vill kan du skriva en kommentar ändå:

Vad heter du?

Fler nyheter
Tis 23 okt 21:54  |  Ligan
Seger efter otrolig vändning
Mån 22 okt 17:16  |  Inför match
Nypremiär på hemmaplan
Tor 18 okt 23:46  |  Blogg
Per Angemo
Sön 14 okt 22:28  |  Ligan
Ny tung förlust
Tor 04 okt 21:41  |  Ligan
Tung förlust i hemmapremiären

© Copyright Uppsala Basket 2007
Box 1449, 751 44 Uppsala
Tel: +46 (O)733 - 82 88 22
E-post: [email protected]
Teknik & design: Menmo AB
Soft Center, 372 25 Ronneby
E-post: [email protected]
© Uppsala Basket
Ansvarig utgivare: Magnus Jansson
Chefredaktör: Magnus Jansson
E-post: [email protected]


Fiba Europe