Nyhet
Tisdag 17 mar 21:36 | Eftersnack
Vidare till semi efter 3-0 mot Plannja
Nu väntar 08 Stockholm eller Solna Vikings
Trots att bara fem poäng skiljde mellan lagen efter 80 minuters spel kom lagen till kvällens tredje kvartsfinal med totalt olika utgångslägen. Plannja kom med ryggarna mot väggen, piskade att vinna, inte bara ikväll, utan tre raka. Uppsala hade chansen att för första gången sedan 1996 stänga en kvartsfinalserie och avancera till semi.

Bland det första av betydelse som hände i matchen var två mycket snabba foul på Jim Enbom i hans försök att spela tätt försvar på Thomas Jackson. Christopher Ryan fick ta över rollen som Jacksons övervakare. Danny Gathings gjorde Uppsalas fem första poäng. För Plannja var det John Rosendahl som stod för åtta av de elva första. Ställningen efter fem minuter var 9-13. Plannja skaffade sig, tack vare hög skottprocent, ett litet grepp om matchen. Det greppet höll laget ända till det återstod 2:38 då Uppsala gick ikapp och förbi när Anton Gaddefors satte 21-19. Fredrik Jönzén, som hade kommit in rekordtidigt eftersom Giedrius Jankauskas fick två snabba fouls, gjorde ett väldigt bra förstabyte med sex returer och sju av sju straffar.

Uppsala hade 27-21 upp efter första quartern.

Den andra perioden hade tre momentumskiften. Uppsala började bäst, ryckte lite och hade som mest en åttapoängsledning. Sedan kom första skiftet. Plannja tog över och gjorde enkla poäng som i fornstora dagar. Med ca fyra minuter kvar innan halvtid svängde momentum åter och Uppsala tog över. Höjdpunken för hemmalaget var en block av Jankauskas som följdes upp av en tuff drive och två poäng signerade unge herr Gaddefors. Gaddefors hann ösa i fler poäng och låg på åtta innan perioden var över.

Stats i halvtid
I halvtid var ställningen 42-39 till hemmalaget Uppsala Basket. Returfördelen lutade massivt åt Uppsalas håll med 26 mot 16. Det ska även nämnas att båda lagen tog extremt väl hand om sina anfall med endast tre bortkastade bollar vardera. John Rosendahl var halvlekens gigant vad gäller poänggörande och var, med sina 15 poäng, enda spelaren över tio.

Uppsala ryckte lite i inledningen av den tredje perioden. Plannja gjorde sex poäng under de första fyra minuterna. Uppsala gjorde nio. Men det skulle svänga igen. Med 4:50 kvar tryckte Rosendahl en kraftfull alley-oop-dunk över uppsalaförsvaret till 51-52. En och en halv minut senare dunkade samme Rosendahl i 53-57 på passning från Håkan Larsson. Rosendahls dunkar må ha varit mäktiga men Uppsala lyckades svara varje gång med poäng som var lika mycket värda. Med strax över en minut kvar tog Uppsala över ledning. Då hade Rosendahl kastat bollen rakt i händerna på Jackson som ensam breakade i 60-59. Med 33,6 sekunder kvar fixade Danny Gathings i en layup till 62-59. Hans bonuskast gav 63-59. 65-59 satte Jackson precis på buzzern inför den fjärde akten.

Pang, pang. Med endast en minut spelad i fjärde hade Uppsala ökat ledningen till till 70-59. Vid 72-65, när Uppsala precis hade breakat i poäng efter mål i baken, fick Plannjas headcoach Mattias Kenttä nog och kallade timeout. Plannjas försvar blev nu bättre och tvingade Uppsala till väldigt svåra skott och långa anfall. Enbom, som blivit en faktor i den andra halvleken satte en trea (4 av 5 så långt) till 74-70 och det blev Uppsalas headcoach Wally Smiths tur att begära timeout. Direkt efter timeouten blev Jackson blockad av Rosendahl på en trea och Ryan la i en layup på andra sidan. När det gick som tyngst för Uppsala var det Jönzén och Mindaugas Budzinauskas som klev fram och gjorde viktiga poäng. Med 2:52 kvar stod det 78-72 och Plannja tog timeout.

De sista minuterna
Plannja kröp upp till 78-76 efter att Larsson blockat Budzinauskas bakifrån och serverat Enbom bollen. Budzinauskas hade en öppen trea med 40 sekunder kvar. Det blev en grov miss, men Marko Djuric arbetade sig till returen och blev foulad när han försökte lägga i bollen. Första straffen studsade länge på ringen innan den bestämde sig för att ramla i. Den andra missade Djuric rakt av. Med 79-76 missade Plannja och foulandet för att stoppa klocka satte igång. Jackson sattes på linjen med 27,4 sekunder kvar. Han satte en av två. Enbom hade sedan ett snabbt trepoängsförsök med 18 sekunder kvar. Det blev miss för den annars utmärkte trepoängsskytten och Uppsalas boll med 15,1 återstående sekunder. Då ställde sig hela Fyrishov och applåderade fram Uppsala till segern som tillslut blev 84-78.

Uppsala är alltså vidare till semifinal för första gången sedan 1996 och Plannja är utslagna redan i kvarten för första gången sedan 1993. Vilka Uppsala för möta i semifinalen återstår att se. Solna Vikings och 08 Stockholm gör upp om äran.

-Jag känner en stor tomhet. Som 3-0 säger så är Uppsala värdiga vinnare. De har ett starkt lagspel och har fått flytet i lagspelet. Den här matchen kändes tightast trots att det skiljde mest. Det var faktiskt en otroligt kul serie ändå och jag önskar Uppsala lycka till, sa Mattias Kenttä.

-Nästan hela matchen var jag nöjd med vårt försvar. Vi har vunnit med fyra, ett och sex poäng och det kommer att fortsätta vara jämnt. Det lag som gör färst misstag kommer att vinna, sa Wally Smith.

-It was all about who wanted it more, and I think we wanted it more. When it comes to individual defense on Riley, I wanted to prove to myself that I could play better. I wanted to force him to do things that he didn’t want to do, sa Danny Gathings.

-We were a good rebounding team before Fredrik Jönzén came back and we’re a great rebounding team now, adderade Wally Smith och fick medhåll från coach Kenttä.

Magnus Stråhle

Dela med dig av artikeln: Översätt/Translate:

Tisdag 17 mar 15:14 | Allmänt
Blir det fullsatt?
Läs mer (0 kommentarer)

Måndag 16 mar 17:14 | Inför match
Två kvartsfinalmatcher är spelade i serien mellan Uppsala och Plannja. Sammanlagt skiljer det fem poäng mellan lagen och det har självklart varit väldigt tätt så här långt. Ändå skiljer det mil mellan lagen när man räknar matcher.
Läs mer (1 kommentarer)

Lördag 14 mar 16:04 | Kvartsfinal 2008
Brolin Arrangemang tar över matcharrangemanget och blåser på med fullt ös rakt igenom. Det sparas inte på krutet och man gör klokt i att vara på plats i god tid. 18:30 börjar showen.
Läs mer (0 kommentarer)

Fredag 13 mar 23:01 | Eftersnack
I tisdags skiljde det endast fyra poäng när slutsignalen i Fyrishov ljöd. Den andra kvartsfinalen mellan Plannja och Uppsala blev även den en jämn historia. Tillslut var det dock Uppsala som kom undan med en stulen match i fiendeland. Marginalen var minsta möjliga (89-90) och detta öppnar för en ”sweep” då kvartsfinalserien åter vänder söderut på tisdag kväll.
Läs mer (0 kommentarer)

Torsdag 12 mar 17:36 | Inför match
Se matchen på Scandic Upplandia
Uppsala har fördelen av fler matcher på hemmaplan i kvartfinalen mot Plannja. Första hemmamatchen spelades i tisdags och Uppsala vann, efter ett dramatiskt slut, med 74-70 . Med 1-0 i ryggen reser laget nu till fiendeland för att fösöka sig på att stjäla bortamatchen och gå upp till 2-0.
Läs mer (0 kommentarer)

Onsdag 11 mar 17:30 | WebbTV
Kompletterar Viasat Sports sändning från Fryshuset
På fredag blir det inte bara TV-sändning på Viasat Sport från Fryshuset. Det blir även WebbTV-sändning från Pontushallen och kvartsfinalen mellan Plannja och Uppsala.
Läs mer (3 kommentarer)

Tisdag 10 mar 21:51 | Eftersnack
Okej. Våren försvann och snövädret kom tillbaka, men slutspelsbasket mellan Uppsala och Plannja i Fyrishov blev det i alla fall. Och vilken match sen. Det gick att ta på intensiteten och viljan hos lagen. Efter en ruskigt jämn och nervkittlande kamp klev ändå hemmalaget av som segrare med 74-70
Läs mer (1 kommentarer)

Måndag 09 mar 11:12 | Inför match
Äntligen är det dags. Våren med fågelkvitter, tussilago och slutspel i Svenska Basketligan är här. Uppsala Basket och dess trogna hemmapublik har väntat. Grundserien har varit den mest framgångsrika på många år och spelarnas ben spritter av att få visa hur laget står sig i kvartsfinalen. Precis som förra våren väntar Plannja på andra sidan. Men den här gången är det Uppsala som äger hemmaplansfördelen.
Läs mer (2 kommentarer)

Söndag 08 mar 19:15 | Allmänt
Bjud dina vänner på slutspelet
Nu inför stundande slutspel skulle vi behöva fler publikvärdar och söker dig som gillar basket.
Läs mer (0 kommentarer)
Laddar...
Fler nyheter
Tis 31 mar 08:04  |  Allmänt
Det finns biljetter kvar!
Mån 30 mar 22:36  |  UNT.SE
Basketfeber
Mån 30 mar 16:59  |  Allmänt
Sveriges största basket-tifo
Mån 30 mar 11:35  |  Allmänt
300 biljetter kvar till semi 2
Fre 27 mar 21:10  |  Eftersnack
1-0 till Solna Vikings
Fre 27 mar 13:28  |  WebbTV
On demand på lördag förmiddag
Fre 27 mar 06:00  |  Allmänt
Mindre än 700 biljetter kvar

© Copyright Uppsala Basket 2008
Säbygatan 6, 753 23 Uppsala
Tel: +46 (0)70-746 77 33
E-post: [email protected]
Teknik & design: Menmo AB
Norra Vallgatan 98, 211 22 Malmö
E-post: [email protected]
© Uppsala Basket
Ansvarig utgivare: Magnus Stråhle
Chefredaktör: Magnus Stråhle
E-post: [email protected]


Fiba Europe
Fiba Europe